Bollegeneral Tom Østby Munkelien
BOLLEGENERAL: Tom Østby Munkelien med et brett av de populære kanelbollene.

KANELBOLLEFREDAG: − NÅR FREDAG SMAKER SOM LØRDAG

Rekorden er hele 2400 boller på en dag. Hva er det egentlig som gjør at folk står i kø for å kjøpe kanelboller på Kolbotn? 

På Kolbotn ligger Lunch & Catering som hver dag lager og leverer mat og drikke til både små og store begivenheter på Follo. For mange er stedet likevel mest kjent for det de kun tilbyr en dag i uken; fyldige boller med kanel, glasur og vaniljekrem. – Det hele startet med en liten Kenwoodmaskin i 2018, hvor vi kanskje solgte 20 boller den første fredagen. Da vi var på vinterferie på Hemsedal fikk jeg en SMS fra kjøkkensjefen som fortalte at vi hadde solgt 70 boller, etterfulgt av fem utropstegn. Etter det har det gått slag i slag forteller bollegeneral Tom Østby Munkelien engasjert.

Oppskriften kan Tom fortelle at opprinnelig kommer fra Stryn, og her brukes det ekte vanilje i kremen legger han til bestemt. Den gamle lille kjøkkenmaskinen er forlengst byttet ut med en diger profesjonell eltemaskin med hedersplass i lokalet, som i flere timer elter og knar til kjøkkenet er fylt med nybakte boller og en herlig lukt som sprer seg ut over hele området til glede for både ansatte, kunder og andre som måtte forville seg forbi. 

Å selge 2400 boller er ikke bare lek. – Den dagen var det helt vilt og til tider ampert i køen blant de bollenødne, forteller Tom. Vi måtte løpe bort på lokalbutikken rett ved for å kjøpe inn mer mel da vi skjønte at det ellers kunne bli opptøyer blant de som sto bakerst, ler han og smiler bredt mens han bærer enda et brett ut av ovnen med nystekte boller. Det er iallefall ingen tvil om at kanelbollene til Tom og co har falt i smak hos både lokalbefolkningen og andre som velger å stikke innom.  – Vi har ikke brukt en krone på markedsføring. At det har blitt så stort at enkelte både kommer på sykkel, bil og tog langveisfra må vi rett og slett takke alle fornøyde kunder for. Mange forteller oss at helgen ikke er komplett før de varme nystekte kanelbollene er sikret. 

 – Vi har etterhvert fått ganske god kontroll så vi går sjeldent tomme før i to-tiden, kan bollegeneralen berolige de som måtte være bekymret. At bollene nå selges i praktiske 5-pakker, noe som egentlig startet som et korona-tiltak, har også blitt satt pris på av kunder som forteller at de nå kan fryse ned for de neste dagene før de kommer for påfyll igjen neste fredag. 

Lengre nord, har Espaboller blitt nærmest en institusjon. Kvantiteten når kanskje ikke helt opp dit, enda, men kvaliteten er det iallefall ingenting å si på. Heldigvis kan du prøve selv, men bare på fredag. 

OF7A0396
HÅNDTVERK: Hver bolle bakes for hånd med fokus på kvalitetsingredienser og en oppskrift fra Stryn.
phone