Servering av drikke ved bordet

Slik planlegger du drikke til selskapet!

Hvordan beregner man egentlig mengden vin, eller annen drikke, man trenger til selskap og middag, hvilken temperatur bør drikken ha og hvilke alternativer bør man vurdere til de forskjellige rettene?

- Dette er noe svært mange lurer på når de kontakter oss, kan daglig leder Tom Østby ved Lunch & Catering fortelle. - Det er nok langt enklere for oss som har hjulpet til med å arrangere tusener av bryllup, bursdagsselskap og firmafester å ha kontroll på dette, fortsetter han.

Denne kunnskapen skal vi selvsagt ikke bare holde for oss selv men dele med andre!

Utgangspunktet

Aller først, før du kjøper inn vin eller annen drikke, bør du tenke gjennom følgende:

  • Hva er budsjettet?
  • Hvor mange retter skal serveres?
  • Hvor mange gjester skal du ha?
  • Hva består rettene av?

Planlegging av innkjøpet bør også helst skje minst en uke før selve dagen da det kan ta tid å få bestilt og levert det du ønsker, og som passer både gane og lommebok, om det ikke finnes på lager. Ønsker du å kjøpe fra Vinmonopolet er det greit å vite at man kan bestille og få levert på postkontoret!

Velkomstdrink ved ankomst

Hvor mange flasker trenger jeg?

Hvis vi tar utgangspunkt i vin, musserende vin, eplesider og lignende er dette en fin tommelfingerregel:

Apertiff/velkomst:

  • 1,5 glass per person i snitt / hver flaske gir ca 6 glass (2,25 dl per person)

Forrett:

  • 1,5 glass per person i snitt / hver vinflaske gir ca 5 glass (2,25 dl per person)

Hovedrett:

  • 1/2 flaske per person i snitt (3,75 dl per person)

Dessert:

  • 6-8 cl per person. Dessertviner kommer ofte på 37,5 cl flasker, og en slik flaske vil da rekke til 5 personer.

Hvis man kjøper inn vin på kartong (3 liter) vil dette tilsvare 4 flasker. Lei gjerne inn noen vinkarafler til serveringen, Lunch & Catering har et bredt utvalg av utleieutstyr.

Alkoholfritt

Et godt alkoholfritt alternativ er absolutt på sin plass og vil glede mange av selskapets deltagere. I stedet for å servere alkoholfrie viner av varierende smak og kvalitet kan vi absolutt anbefale mange flotte eplesidere, og andre fruktbaserte drikker, som virkelig la smakene i maten komme til sin rett. Det er heller ingenting som sier at man må servere musserende vin som apertiff.

Ønsker man å servere noe nytt og spennende til velkomst er Sparkling Tea et spennende og godt alternativ med hint av sitrongress og hvit te. Denne kan også leveres med lav alkoholprosent (5%).

Frisk og kald apertiff

Serveringstemperatur

Det er viktig å huske at drikke vil bli varmere når den kommer i glasset enn når den hentes ut fra en kjøler, og det er bedre at den er litt for kald enn for varm. Med unntak av de dyreste mer komplekse og fyldige, bør vin serveres kjølige.

Foreslåtte temperaturer:

Musserende vin/sider: 6-10 grader

Tørr hvitvin: 8-10 grader

Lett rødvin: 12-14 grader

Søt vin: 10-12 grader

Ofte kan det være et problem med kjølemuligheter og temperaturjustering hvor man skal arrangere selskap og fest. Lunch & Catering tilbyr derfor utleie av kjøleskap som lett sikrer god temperatur på drikkevarene, men ofte er det godt nok å legge drikkevarene i en stor beholder og helle isbiter over.

Retur

Skulle du likevel være bekymret for å sitte igjen med overskudd etter selskapet er det greit å huske at uåpnede flasker kan returneres hos Vinmonpolet så lenge du husker å ta vare på kvitteringen!

PS: dette gjelder ikke brennevin.

phone